Serpentine

Rockgroep uit Hilversum, opgericht in 1967, voortgekomen uit High School Five. De naam van de band, ingebracht door gitarist Dick Pels, werd ontleend aan The Serpentine, een kronkelig riviertje in Hyde Park in Londen. Peter van der Sande verliet Serpentine toen de groep ging touren met Amos Tamela’s Mustang Soul en Sandra Reemer.

Bezetting (1967-1969)

Peter van der Sandegitaar, zang, cello, orgel 
Dick Pelsgitaar
Ralf Dragstra trombone
Bob de Laatsaxofoon
Patrick Verboomtrompet
Rob Morelbasgitaar
Frank van Tijndrums
Vlnr Bob de Laat, Amos Tamela, Frank van Tijn, Rob Morel, ?, Dick Pels
Vlnr Frank van Tijn, Rob Morel, Dick Pels

Serpentine hield na beeindiging van het contract met Amos Tamela op te bestaan. Peter van der Sande vond Frank van Tijn, Ralf Dragstra en Rob Morel bereid om samen met hem en Onny Lopulalan een nieuwe band te vormen. Onny Lopulalan, roadmanager van Serpentine, had met zijn spel -tijdens het testen van een gitaar- de belangstelling gewekt van Peter van der Sande. Omdat Rob Morel al snel was afgehaakt, nam Peter de taak van basgitarist op zich. Het nieuwe Serpentine (1969-1970) had nu de volgende bezetting: Peter van der Sande (basgitaar, zang), Ralf Dragstra (toetsen, zang), Onny Lopulalan (gitaar) en Frank van Tijn (drums, zang). Van der Sande had inmiddels met de groep Blech de single Yesterday papers/Round and round opgenomen. Deze plaat werd nu door Red Bullet/Polydor uitgebracht onder de naam Serpentine. Freddy Haayen van Red Bullet bracht de band onder bij het Target Management van Ide de Jong.

Vlnr Peter van der Sande, Frank van Tijn, Ralf Dragstra, Onny Lopulalan

De single Yesterday papers/Round and round deed niet veel en er werd een nieuwe plaat opgenomen in de studio van Erik Bakker in Den Haag. De band was na afloop buitengewoon teleurgesteld over de kwaliteit van de opnamen en verzocht Willem van Kooten (Red Bullet) de opnamen te mogen overdoen in de Soundpush-studio in Blaricum. Dit werd echter geweigerd. Het Target management bracht Peter van der Sande vervolgens in contact met The Admiral Robbie Dale (de DJ van Radio Caroline), die op dat moment een radio- en televisieshow had bij de Tros. Robbie Dale zocht talent voor zijn zojuist opgerichte Admiral One Productions. Hij was onder de indruk van het nieuwe Serpentine, en contracteerde van der Sande als producer, arrangeur. Ook kocht hij alle productierechten van Red Bullet met betrekking tot Serpentine. De samenwerking met Robbie Dale leverde in totaal vijf singles en twee LP’s op. De latere platen werden uitgebracht onder de naam Apartment One.

Serpentine onder de Holle Boom in het Spaanderswoud
Vlnr Onny Lopulalan, Peter van der Sande, Frank van Tijn, Ralf Dragstra
Serpentine tijdens de uitzending van FAN FAN (NCRV televisie). Er kon niet ‘live’ gespeeld worden. Uit protest verbonden Onny Lopulalan en Peter van der Sande hun gitaren aan elkaar.

Robbie Dale contracteerde, naast Serpentine, het folktrio O.P.M.C., de Rotterdamse soulgroep The Free, de uit de Engelse groep The Family Dog afkomstige zangeres Christine Holmes, de Amsterdamse groep Holland en de Amsterdamse zanger Bert Brouwer. De leden van Serpentine zijn op de meeste opnamen van al deze artiesten te horen als sessiemuzikant.

Serpentine
Serpentine, laatste optreden

De laatste opnamen van Serpentine betroffen het studioproject Big Boy and The Bouncers. Ralf Dragstra had de groep toen al verlaten. Na een optreden in het Concertgebouw in Amsterdam werd Onny Lopulalan gevraagd om op tournee te gaan als bassist van de Amerikaanse gospelgroep The Edwin Hawkins Singers. Peter en Frank gingen als ritmesectie mee met O.P.M.C. Het faillissement van het Target management betekende het definitieve einde van Serpentine. Frank van Tijn werkte hierna als drummer van King Size John Russell. Peter van der Sande werd gevraagd basgitarist Martijn Dresden te vervangen in Focus. Onny Lopulalan vormde de Onny and Rose Band met zijn vrouw Roos. Het verblijf van Peter bij Focus was van korte duur. Hij vertrok naar Groningen om deel te nemen aan een audio-visueel studioproject. In Groningen kwam hij Tom Barlage van Solution weer tegen, die hij had leren kennen als gastmuzikant (fluitist/saxofonist) bij Focus. Het weerzien had tot resultaat, dat Peter van der Sande als basgitarist toetrad tot Solution.

Discografie

1969Yesterday papers/Round and round (Polydor S 1324)
1970Powerful Jim/I’ve only got myself (Pink Elephant PE 22.031)
Eternal moralist/Sweet little pink electric guitar (Pink Elephant PE 22.037) (als Apartment One)
Instant Allison/Hey dreamer (Pink Elephant PE 22.038)
1971Belinda tomorrow/Wake up (Pink Elephant PE 22.051)
1972Like a queen/What’s going on (Pink Elephant PE 22.064) (als Apartment One)
Step inside/Fuzz buzz (Pink Elephant PE 22.613) (als Apartment One)
1970In the grass (Pink Elephant PE 877007) (LP)
1972Open house (Pink Elephant PE 877013) (LP) (als Apartment One) (opnamen uit 1969)