The Heartbreakers

Dansorkest The Heartbreakers uit Bussum werd opgericht in 1950. Het orkest speelde tot eind jaren zeventig. Daarna ging men verder onder de naam Goois Dansorkest (1979-1985).

Bezetting in de jaren ’50

Henk Grootveldpiano, trompet, accordeon
Ton van Hemertgitaar, trombone
Cees Kortleverklarinet, tenorsaxofoon
Jan Henniealtsaxofoon, klarinet, zang 
Hans Beijerstringbas, trompet
Piet Majoordrums
Overige muzikanten: René van de Lustgraaf (accordeon), Wim van Harmelen (accordeon), Wim Kracht (accordeon), Wim van Dijk (stringbas).
Vlnr (staand) Ton van Hemert, Cees Kortlever, Jan Hennie; vlnr (onder) Piet Majoor, Hans Beijer, Wim Kracht (Vitusgebouw Bussum, 1950)

The Heartbreakers, in de jaren vijftig al zeer populair, traden o.a. op in Concordia, Novum, het Vitusgebouw, de Harmonie (alle in Bussum), in Concordia (Naarden) en in De Karseboom, Hof van Holland, Hotel Jans (alle in Hilversum). Zij speelden op feesten, bruiloften en op Oranjebals van de militairen. Daarnaast traden zij vele malen op tijdens het bal na bij o.a. toneeluitvoeringen. Een aantal muzikanten van The Heartbreakers deed mee aan de musical ‘Alles wel aan boord?’ (o.l.v. Wessel Dekker).

Vlnr Henk Grootveld, Cees Kortlever, Piet Majoor, René van de Lustgraaf, Ton van Hemert, Hans Beijer (Hof van Holland, Hilversum, 1953)

Ton van Hemert (trombone, gitaar): “Wij zijn begonnen in de vesting Naarden. Dat was in de Turfpoortstraat, in gebouw Concordia. We hebben daar vaak ‘bal na’ gespeeld voor toneelvereniging de Vesting en carnavalsvereniging de Vesting Narren. In het weekend speelden we er vaak dansmuziek. Tijdens het 600-jarig bestaan van de vesting Naarden, in de jaren vijftig, hebben we buiten op de wallen opgetreden”

“In die tijd hadden niet veel mensen een auto, dus had ik een karretje gemaakt met autopedwieltjes voor achter de fiets, en zo moesten we, soms in de sneeuw, ’s nachts om 3 uur met onze instrumenten naar huis als we tot 2 uur een bal na gespeeld hadden” (TvH).

Vlnr Henk Grootveld, Ton van Hemert, Jan Hennie

“Onze eerste kleding werd gemaakt door de moeder en de zuster van Henk Grootveld. De glimmende blouses kun je zien op de eerste foto, gemaakt tijdens het nieuwjaarsbal in het Vitusgebouw in Bussum. Als je onder de mistletoe danste en de balleider floot, dan moest er gekust worden. Je begrijpt wel dat het daaronder druk was” (TvH)

“We woonden haast allemaal in dezelfde buurt en waren even oud. Omdat de oorlog in Indië al was afgelopen, hoefden we niet in dienst. Henk was de enige, die wel moest. Hij werd vervangen door Hans Beijer. Toen Henk terugkwam, bleef Hans bij de band” (TvH).

“Wij repeteerden bij Henk Grootveld thuis, daar stond een piano. Zijn ouders vonden het prachtig! Later hadden we een oude garage om in te spelen. Jongens en meisjes uit de buurt dansten dan buiten op de straat. Dat deden we op woensdagavond. Op zondagochtend repeteerden we in het Vitusgebouw. Wij waren altijd met muziek bezig!”. (TvH)

Vlnr Hans Beijer, Cees Kortlever, Piet Majoor, Henk Grootveld (1955)

The Heartbreakers speelden tijdens hun optredens een set met swingnummers, waar het publiek altijd met groot enthousiasme op reageerde. Dit waren nummers als In the mood (Glenn Miller), Sweet Georgia Brown en, met de komst van de rock ’n roll, Rock around the clock en See you later alligator.

Vlnr Hans Beijer, Piet Majoor, René van de Lustgraaf, Cees Kortlever (1955)

De band tekende, eind jaren vijftig, een contract voor een half jaar in Gorkum. In een groot katholiek gebouw (de kruisbeelden hingen aan de muur!) werd daar in het weekeinde opgetreden. The Heartbreakers gingen erheen met een touringcar, vol met trouwe fans uit het Vitusgebouw. De Bussumse jongens vielen nogal in de smaak bij de meisjes uit Gorkum en omgeving. Dit tot groot ongenoegen van de mannelijke bevolking uit die streek. Een keer liep dit zelfs uit op een grote knokpartij!

Bij het 5-jarig bestaan van Dansorkest The Heartbreakers in 1955 (Vitusgebouw, Bussum)

Het repertoire bestond uit verschillende sets van o.a. foxtrot, cha cha, mambo, rumba, samba en tango. Henk Grootveld, muzikaal leider en componist van het orkest, schreef de te spelen partijen uit.

Staand vlnr Ron Grootveld, Ton van Hemert, Henk Veenstra, zangeres Dini Splinter, Rob Kwakkernaat, Henk van Paridon; zittend vlnr Henk Grootveld, Jan van der Wal
Feestavond in de kantine van tuinvereniging Driemond
Vlnr staand Ton van Hemert, Rob Kwakkernaat, Henk van Paridon, John Zijlman, Erik van Paridon; vlnr zittend Wim Hallie, Jan van der Wal, Henk Grootveld