The Destroyers

The Destroyers uit Blaricum, een van de eerste rock ’n roll bands in het Gooi, werd in 1959 opgericht door de Hollandse jongens Ernst van Heeckeren van Waliën (sologitaar op Höfner) en Hans Albers (drums). De andere leden van deze Indo-Rock band waren Wouter Calmer (gitaar) en een Ambonese basgitarist uit Huizen, van wie alleen de voornaam Lodi nog bekend is (hij speelde op een groene Framus Star bas!). John Benjamins, de Indische buurjongen van Wouter Calmer werd de zanger. Toen de Antilliaan Raoul ‘Papi’ Castillo (ex-The Hondos) als sologitarist tot de band toetrad, schakelde Ernst van Heeckeren van Waliën over op de basgitaar.

Bezetting (1960-1962)

Raoul ‘Papi’ Castillo sologitaar, zang
Wouter Calmer gitaar
Ernst van Heeckeren van Waliën basgitaar
Hans Albers drums
John Benjamins zang
The Destroyers tijdens een optreden in Ons Gebouw (Bussum)
The Destroyers in de tuinzaal van bioscoop Concordia (Bussum)

The Destroyers, in die tijd erg populair, organiseerden op de zondagavonden een instuif in Ons Gebouw in Bussum. Omdat de zaal al snel te klein werd, week men uit naar de grote zaal van bioscoop Concordia, eveneens in Bussum. De band speelde hier voor 150 tot 200 jongeren uit het gehele Gooi en uit plaatsen als Amersfoort, Utrecht en Woerden. Ook in de Singer Concertzaal in Laren werd opgetreden. Eind 1960/begin 1961 namen The Destroyers twee demo schellakplaten op in de studio van HGB Bureau voor Geluidsopnamen aan de Insulindelaan in Hilversum. In deze onder primitieve omstandigheden opgenomen nummers is duidelijk de onvervalste Indo-Rock sound van de band te horen. The Destroyers werkten ook samen met de landelijk bekende Hilversumse tienerzanger Harry Bliek.

The Destroyers (Singer Concertzaal, Laren)
John Benjamins (Singer Concertzaal, Laren)

In 1962 speelden Freddy Toorenberg (gitaar) en Dick Bakker (orgel) tijdelijk bij de band.

Bezetting met Freddy Toorenberg
Bezetting met Freddy Toorenberg en Dick Bakker

Hoogtepunt voor The Destroyers was het optreden tijdens het Grand Gala du Teenager (8 september 1962) in de grote koepelzaal van de Haagse Dierentuin. Het contact met Harry Bliek had ervoor gezorgd dat The Destroyers als enige regionale band meedeed.

Raoul ‘Papi` Castillo werd in het begin van 1963 opgevolgd door gitarist Harry Macaré.

Bezetting (1963)

Harry Macaré sologitaar
Wouter Calmergitaar
Ernst van Heeckeren van Waliën basgitaar
Hans Albers drums
John Benjaminszang
The Destroyers in Het Kasteel van Antwerpen te Baarn (1963) vlnr Ernst van Heeckeren van Waliën, Wouter Calmer, Harry Macaré, Hans Albers
Vlnr Hans Albers, Harry Macaré, Ernst van Heeckeren van Waliën, Wouter Calmer, John Benjamins

In augustus 1963 vertrok Ernst van Heeckeren van Waliën geheel onverwacht met The Golden Jaguars uit Amsterdam als beroepsmuzikant naar Duitsland. Daarna speelde hij tot 1969 als bandleider/basgitarist van The Swallows met succes in Duitsland. Na terugkomst in Nederland richtte hij The Destroyers weer op samen met sologitarist Hein Braat en de oorspronkelijke groepsleden Wouter Calmer en Hans Albers. Ernst vertrok echter opnieuw naar Duitsland. Cees Bakker (fan van het eerste uur van The Destroyers) maakte nog samen met gitarist Max Brunet de Rochebrune en de beide ex-Destroyers Wouter Calmer en Hans Albers opnamen bij Dick Bakker in de Soundpush Studio: een instrumentale commercial, een instrumental en Hi-Heel Sneekers.

The Destroyers (1969)

Bezetting (1969-1972)

Hein Braat sologitaar
Wouter Calmer gitaar
Max Brunet de Rochebrune gitaar
Cees Bakker gitaar, basgitaar
Ernst van Heeckeren van Waliën basgitaar
Hans Albers drums

In 1972 richtte Wouter Calmer samen met Cees Bakker de groep Circumstance op.

(met dank aan Piet Muys en Cees Bakker voor de informatie en de foto’s)