The Dandies

Rhythm and bluesgroep uit Weesp. Opgericht op 3 april 1965 als Roy and his Dandies. Muzikale voorbeelden in de beginperiode waren The Rolling Stones en John Mayall. Een latere inspiratiebron, vooral voor sologitarist Frans Schrijn, was Jimi Hendrix. De groep oefende in het gebouwtje van speeltuinvereniging de Meidoorn. Bij het eerste optreden op die plek was de belangstelling groot. Niet lang daarna speelde de band in de POC om daar regelmatig terug te keren. Ook op andere plaatsen in Weesp, zoals Flat 113, werden The Dandies al snel een veelgevraagde band. De groep werd populair zowel bij schooljeugd als bij werkende jongeren.

Bezetting

Roy Geertshuiszang, mondharmonica
Frans Schrijnsologitaar
Wally Creutzburgslaggitaar, saxofoon
Jan Weidemabasgitaar
Cor Rempedrums
Optreden in het Dorpshuis in Driemond
Jan Weidema
In de POC in Weesp (1966)

Om hun naam eer aan te doen traden The Dandies lange tijd op in nette pakken, speciaal voor hen gemaakt door een kleermaker in Osdorp. Deze pakken en de uitstekende apparatuur gaven de band een professionele uitstraling. Bij een beatconcours/talentenjacht in Breukelen won de groep de eerste prijs. Een groot succes voor The Dandies was het optreden in het voorprogramma van The Golden Earrings in Copa-Cabana, het zijzaaltje van het Amsterdams Koffiehuis in Abcoude. In 1967 was de band deelnemer aan het festival 14 Uur Puur in de vesting Naarden. De groep speelde in het hele land (Groningen, Arnhem, Apeldoorn), maar ook in Antwerpen en Duitsland. Bij optredens ging altijd een grote groep trouwe fans mee, die dan hielp met opbouwen en afbreken.

Vlnr Wally Creutzburg, Cor Rempe, Roy Geertshuis, Frans Schrijn en Jan Weidema (1966)

Zanger Roy Geertshuis en sologitarist Frans Schrijn bepaalden de te volgen muzikale lijn. Geertshuis had de leiding/organisatie op en buiten het podium in handen. Hij zorgde ook voor oefenruimte in de fabriek van zijn vader aan de Pampuslaan in Weesp. Theo Bouwhuis werd manager van The Dandies.

In 1968 werd de band versterkt met een blazersssectie, bestaande uit Nico Hoetmer (saxofoon) en Raoul Angenot (trompet). Hoetmer en Angenot kwamen uit Bussum. Wally Creutzburg had de band inmiddels verlaten. De muziek was in die tijd een mengeling van soul en blues. Op het repertoire stonden nummers van o.a. Otis Redding en Sam and Dave.

The Dandies in 1968, uitgebreid met twee blazers: Nico Hoetmer (sax) en Raoul Angenot (trompet)
Vlnr Raoul Angenot, Frans Schrijn, Jan Weidema, Roy Geertshuis, Nico Hoetmer en Cor Rempe

Van The Dandies, in de jaren zestig een begrip in Weesp en omgeving, zijn nooit plaatopnamen verschenen. Bij Phonogram werd wel een demo gemaakt van een eigen nummer. Dit was echter “niet commercieel genoeg”. De groep werd opgeheven toen sologitarist Frans Schrijn in 1970 in militaire dienst moest.