Harry Bliek

De Hilversumse zanger Harry Bliek (1938) werd aan het begin van de jaren zestig bekend met vertaalde covers van grote hits: Hello Mary Lou, De jongens (The Young Ones) en Bezegeld met een kus (Sealed with a kiss). Zijn muzikale loopbaan begon een paar jaar eerder (1959), tijdens de Nederlandse Jimmie Rodgers verkiezing. Met Soldier, soldier, won’t you marry me werd hij tweede, achter de eveneens uit Hilversum afkomstige Herman Van Keeken.

Tijdens het Jimmie Rodgers-concours in Hilversum (1959)

Harry Bliek werkte in 1960 bij de VARA. Toen hij tijdens een personeelsuitstapje een liedje zong, trok hij de aandacht van Co de Kloet, destijds regisseur van het VARA-programma Tijd voor Teenagers. Deze liet hem met orkestbegeleiding ‘live’ in de uitzending een vertaalde versie van Travelin’ light van Cliff Richard zingen. Platenmaatschappij Phonogram reageerde enthousiast en bood Harry een contract aan. Op de A-kant van zijn eerste plaatje werd een Nederlandse versie van Teen Angel gezet, een nummer van Mark Dinning. Co de Kloet had het nummer vertaald. Het achtergrondkoortje op de plaat werd gevormd door De Sorella’s, bestaande uit de zangeressen Joyce en Jetty van The Fouryo’s. Het resultaat was een echte smartlap.

Omdat smartlappen “niet bevorderlijk” zouden zijn voor  “de verheffing van de arbeidende klasse”, mocht deze muziek destijds bij de VARA niet worden gedraaid. Uitzending van Harry Bliek’s nummer werd door de leiding van de VARA alleen toegestaan, als het plaatje door de presentator zou worden afgekraakt. Dit gebeurde. Phonogram was woedend en beeindigde de samenwerking. Bovema had nog wel interesse en Harry Bliek’s volgende platen werden dan ook bij deze maatschappij uitgebracht.

(Wereldkroniek 19 augustus 1961)

De tweede single Hello Mary Lou was een groot succes. Er werden 20.000 exemplaren van verkocht. De plaat stond in 1961 vier maanden op de eerste plaats in de hitparade. Harry Bliek trad veel in het land op. Hij zong in teenagershows, georganiseerd door impresariaat Harry Brienne, samen met o.a. Anneke Grönloh, Ria Valk, The Blue Diamonds en op de Firato in Amsterdam met Shirley Zwerus. In een platenverkoop-stand in de Bijenkorf in Rotterdam stond hij samen met Herman van Keeken te signeren. Hoogtepunt in de carrière van Harry Bliek waren de drie optredens in het voorprogramma van Cliff Richard in april 1962 (Rotterdam, Den Haag en Amsterdam).

In het voorprogramma van Cliff Richard werd Harry Bliek begeleid door de bekende Haagse Indo band The Hot Jumpers. The Hot Jumpers verzorgden ook de begeleiding op de single De Jongens/De Brief (1961), opgenomen bij Bovema in Heemstede. De Brief was een bijzonder nummer: een bewerking van een bijna zestig jaar oud lied van Koos Speenhoff met een nieuwe tekst van Harry Bliek op een rockritme. Andere platen van Harry Bliek werden ingespeeld door studiomuzikanten. Een van die studiomuzikanten was John Möring, opnameleider bij Bovema en tevens manager van Harry Bliek. Hij componeerde Goodbye Mary Lou (de A-kant van de tweede single op het Imperial label).

Harry Bliek verkoopt en signeert in de Bijenkorf in Rotterdam
Tijdens opnamen in de Bovema-studio (Heemstede)

Harry Bliek was in zijn tijd een bekend Nederlands tieneridool. Hij koos uiteindelijk niet voor een professionele loopbaan in de muziek.

Discografie

1960 Teen Angel/Venusvrouwtje (Fontana TF 266 134)
1961Hello Mary Lou/Een zwerver op zee (Imperial HI 1089)
Goodbye Mary Lou/Doe niet zo (Imperial HI 1093) 
De jongens/De brief (Imperial HI 1111)
1962Bezegeld met een kus/Oh baby hou er mee op (Imperial HI 1154)