The Red Rubies (1962-1964) was een band van leerlingen van de St.- Ludgerus kweekschool in Hilversum. Een van de muzikanten was Gerard Schoenaker, de latere leadzanger van Les Baroques. Het is opmerkelijk dat rond 1960 in het internaat van deze traditionele katholieke onderwijzersopleiding een rock ’n roll bandje kon worden opgericht. De jongens kregen van de fraters betrekkelijk veel vrijheid om te repeteren en buiten de school op te treden. Rien Overvelde, een van de toenmalige bandleden, heeft in 2002 een boek gepubliceerd over zijn verblijf (1959-1964) in het internaat van de school. In het boek, “Jongens van het internaat”, gaat hij uitgebreid in op de optredens van The Red Rubies. Ook beschrijft hij de twee bands, die eraan voorafgingen: The Rocking Tomboys en The Sunbeams.

vlnr Fons Heinink, Cor Huysmans, Riny Overvelde
Bezetting The Rocking Tomboys
Riny Overvelde | gitaar |
Fons Heinink | gitaar |
Cor Huysmans | bas |
Titus van der Weide | drums |
The Rocking Tomboys (opgericht in 1959) ontleenden hun naam aan het nummer Tom Dooley en aan een film met Audrey Hepburn, waarin de actrice een zgn. tomboy speelt. Het eerste optreden van The Rocking Tomboys vond plaats in de recreatiezaal van het internaat op de verjaardag van een van de fraters. Er volgde nog een optreden (met o.a. de nummers Oh Carol en Oh Boy).

vlnr Riny Overvelde, Titus van der Weide, Fons Heinink, Cor Huysmans
Een fragment uit het boek van Rien Overvelde (Jongens van het internaat, blz. 24): “Er waren meerdere jongens die een muziekinstrument bespeelden en we bekeken de mogeljkheid om samen iets te doen. Fons had een gitaar en samen oefenden we enkele liedjes van The Everly Brothers en Buddy Holly. Ergens op zolder vonden we een oude theekist en met behulp van een steel en een stuk waslijn maakten we een bas. In het oude muziekhok vonden we allerlei onderdelen van een drumstel en na enig gesleutel kwam er geluid uit. Cor wilde wel basspelen en Titus nam plaats achter het drumstel. Het eerste bandje was bijna een feit. Onze eerste liedjes klonken van geen kant, maar we hadden plezier voor honderd en dat telde voor ons het zwaarst. We zochten naar een pakkende naam en omdat de namen van de meeste bandjes begonnen met “Rocking…..” konden wij daarbij niet achterblijven. In het Engelse woordenboek vonden we bij “tomboy” de betekenis “robbedoes” Dat sloeg wel niet echt op ons maar de eerste hit was Tom Dooley en zo kwamen we op de naam: “The Rocking Tomboys.” In sierlijke letters werd dit op de theekist geschilderd. De toon was gezet. We zouden vijf liedjes instuderen en op de verjaardag van frater Isidorus zouden we optreden.”

vlnr. Riny Overvelde, Titus van der Weide, Cor Huysmans en Fons Heinink
Na het tweede optreden van The Rocking Tomboys begonnen de muzikanten plannen te maken voor het oprichten van een echte, serieuze band. Dit werd uiteindelijk The Sunbeams.
Bezetting The Sunbeams
Rien Overvelde | zang, gitaar |
Fons Heinink | gitaar |
Felix Smeets | trompet |
Jos Driever | klarinet |
Wim Bömer | piano |
Hans Wynants | grote bas |
Titus van der Weide | drums |
Wim Bömer volgde Wim Gerritsen op, die slechts korte tijd meedeed. The Sunbeams repeteerden in de tekenzaal, de recreatiezaal en later in de soos van het internaat. Het eerste optreden vond plaats in Eemnes (de Ejoka). Hoogtepunt van die avond werd de uitvoering van “Blueberry Hill”. Daarna traden The Sunbeams nog enkele malen op bij de Ejoka en met veel succes in de Boerenhofstede in Laren. De herkenningsmelodie van de band was “You are my sunshine”. Het repertoire bestond vnl. uit dansmuziek.

vlnr. Felix Smeets, Riny Overvelde, Jos Driever, Titus van der Weide, Wim Gerritsen en Fons Heinink
In 1962 werd door leden van The Sunbeams een nieuwe band opgericht: The Red Rubies. Het was een gitaarbandje met zang, genoemd naar Ruby Red, het liedje op de achterkant van de single Tom Dooley. De bezetting bestond uit Rien Overvelde, Fons Heinink, Titus van der Weide en, als vierde man, Gerard Schoenaker. Rien en Gerard wisselden elkaar af met de solozang en zongen ook tweestemmig. The Red Rubies speelden repertoire van The Shadows, van Cliff Richard en van andere tieneridolen uit die tijd. De herkenningsmelodie was Should I.
Bezetting The Red Rubies
Riny Overvelde | zang, gitaar |
Gerard Schoenaker | gitaar, zang |
Fons Heinink | gitaar |
Titus van der Weide | drums |

(in het tekenlokaal van het internaat, maart 1962)
Met “I’m gonna knock on your door”, gezongen door Gerard Schoenaker deed de band in 1962 mee aan een scholierensongfestival in De Karseboom in Hilversum. Rien Overvelde speelde de gitaarsolo en er werd een 3e plaats bereikt. Na plaatsing van de bandfoto in het weekblad “Romance” kreeg de band fanmail. De band speelde in deze periode o.a. bij de Ejoka in Eemnes. In 1963 vond een aantal bezettingswisselingen plaats: Gerard Schoenaker wilde professioneler gaan zingen. Hij vertrok naar Les Baroques, de formatie uit Baarn, die hem had gevraagd. Ook Fons Heinink verliet de band. Met de komst van Ton Boogmans (gitaar) en Johan Kuipers (saxofoon) waren The Red Rubies snel weer compleet. Er brak een periode aan waarin de band met veel succes min of meer als huisband fungeerde van de jeugdsoos in de kelder van de Verrijzeniskerk in Hilversum: “The Red Rubies moesten ook nog oefenen voor het komende optreden want we wilden en moesten natuurlijk goed voor de dag komen. We brachten ’s middags de spullen naar de Verrijzeniskerk, testten de versterker en de microfoon en speelden een oefennummer. Die avond moest het gebeuren. De voorzitter van de jeugdsoos stelde ons voor als ” de jongens van de kweekschool” en daarna klonk onze herkenningsmelodie door het zaaltje. De eerste zangnummers gingen nog een beetje aarzelend maar toen de voorzitter na ons tweede setje de bandrecorder aanzette, wilde iedereen in de zaal, waaronder veel kwekelingen, onze muziek horen.” ( blz. 129, Jongens van het internaat, Rien Overvelde )

vlnr Titus van der Weide, Johan Kuipers, Riny Overvelde, Ton Boogmans
“De dames van Nieuwenoord kwamen opnieuw naar ons optreden in de jeugdsoos. Het werd een wild feest. Sommige nummers moesten we op verzoek twee keer spelen en toen Ton met een liedje kwam aanzetten dat hij had gehoord, gingen we dat in de pauzes achter het gordijn oefenen. Het deuntje was gemakkelijk en we kenden de meeste woorden. De rest moesten we maar invullen. Het heette “Glad all over” en het werd zo enthousiast ontvangen dat de arme voorzitter ons kwam vragen dat niet meer te spelen. We zetten handtekeningen op allerlei kledingstukken en lichaamsdelen en omdat een aantal meisjes lichtelijk aangeschoten was, brachten wij hen naar Nieuwenoord terug.” (blz. 151/152, Jongens van het internaat, Rien Overvelde).
In 1964 werd de band opgeheven. The Red Rubies namen afscheid met een optreden in de kelder onder de Verrijzeniskerk.

vlnr Titus van der Weide, Johan Kuipers, Ton Boogmans, Riny Overvelde en Fons Heinink
“Ons afscheidsoptreden was grandioos. We hadden Fons gevraagd om een aantal nummers mee te spelen en dat vond hij erg leuk. Ook Gerard hadden we gevraagd, maar de inmiddels in Gary O’ Shannon veranderde Gerard was te druk met Les Baroques. Ik had een stel posters gemaakt en die opgehangen op school en bij Nieuwenoord. Het resultaat was een volle bak. De jeugdsoos was afgeladen vol. Ondanks de pijn van het opheffen van de band overheerste het plezier van het spelen. We wilden nog éénmaal vlammen” (blz. 153, Jongens van het internaat, Rien Overvelde).