The Rascal Rout

Beatgroep uit Naarden/Bussum (1965/1967). Ontstaan uit The Projectiles.

Bezetting

Nico van den Born sologitaar, zang
Willem van den Berg gitaar
John Rigterbasgitaar
Sytze Gardenier drums
Vlnr John ‘Lampekap’ Rigter, Sytze Gardenier, Nico van den Born, Willem van den Berg

The Rascal Rout was de huisband van jeugdsociëteit Nardinc. De band trad ook op bij beatfeesten in de Promerskazerne en op het festival 14 Uur Puur in Naarden. In Duitsland werd een aantal weekends opgetreden in Lüdenscheid. Het repertoire bestond uit nummers van o.a. The Kinks en The Beatles.

Bij de viering van het 65-jarig bestaan van Gymvereniging Keizer Otto in Naarden (1965)
Voorbereiding op een optreden in Lüdenscheid (Duitsland, 1965)

Het eerste optreden van The Rascal Rout in Duitsland kwam plotseling uit de lucht vallen. Er was een probleem: Nico van den Born had geen paspoort! De band besloot daarom de kleine grensovergang bij Babberich te nemen. Ruim voor de grens werd Nico afgezet om illegaal via een weiland Duitsland in te gaan. Toen de auto bij de grens kwam, stond daar een gemoedelijke dikke Duitser die niets vroeg, maar zei: “Ah, Beatkapelle, durchfahren, viel Spass!” Nadat de band iets voorbij de grens een half uur had gewacht, kwam Nico – gehavend door prikkeldraad en modder – tevoorschijn!

In de Promerskazerne in Naarden tijdens het festival 14 uur puur (1967)

Raymond Smeink (The Boys, The Poodles) was gedurende enige tijd leadzanger van The Rascal Rout. Onder zijn invloed werd een groot aantal nummers van The Kinks gespeeld. De band stond in die tijd bekend als de Nederlandse Kinks.

Optreden in Neede (1967)

Bij Phonogram in Hilversum werden opnamen gemaakt voor de LP Beat behind the dikes (Philips, 1966). Producer was Bob Bouber. De twee nummers van The Rascal Rout op deze plaat, Dum-da-di-dum en Someday (I’ll find a love), werden geschreven door John Rigter en Sytze Gardenier. Op de hoes van de LP werd de naam van The Rascal Rout foutief gespeld met s.

Tijdens opnamen in de Phonogram-studio (Hilversum)
Overleg met Bob Bouber (l) (Phonogram-studio)

Het optreden van The Rascal Rout op het dak van radio Velt op de Huizerweg in Bussum (28 juni 1965) leeft bij velen uit Bussum en Naarden in de herinnering voort. John Rigter en Sytze Gardenier vertrokken later naar de Gary O´Shannon Group. Sytze Gardenier werd bekend als opnametechnicus bij radio Veronica.

Het laatste optreden van The Rascal Rout (Nardinc, 1967)